Aperçu des sections

Page d’accueil du cours

  • Het opleidingsbeleid bij Fedasil is gestructureerd rond 2 assen: een centraal luik en een lokaal / decentraal luik.

    1. Het centraal opleidingsplan

    Jaarlijks doet onze dienst een analyse van de opleidingsbehoeften. Op basis van de resultaten hiervan wordt een opleidingsplan opgesteld. Er is een gemeenschappelijke basis waar jaarlijks opleidingen aan worden toegevoegd of van worden verwijderd. 

    Helemaal onderaan deze sessie vind je een PDF met het centrale opleidingsplan 2024.  Elk centrum heeft ook een grote affiche ontvangen met dit plan om op te hangen in de personeelsruimte.  Vind je die affiche niet terug? Aarzel niet om er een nieuwe aan te vragen via training@fedasil.be


    2. Het decentraal of lokaal opleidingsplan

    Naast het centraal opleidingsplan krijgt elk centrum ook de ruimte om zelf opleidingen specifiek voor zijn eigen personeel te organiseren, complementair aan het aanbod vanuit het hoofdbestuur.

    In januari krijgt elk centrum een bedrag (50 EUR) x het aantal personeelsleden. Daarmee kan je het komende jaar bijkomende initiatieven nemen, complementair aan het centraal beleid.

    Let wel: voor elke opleiding die je organiseert moet je een overheidsopdracht doen. Je kan je daarvoor tot de boekhouder wenden. Voor je de opdracht opstart, vragen we je om kort O&S te contacteren zodat wij kunnen checken of er niet al een aanbod elders bestaat of of er instructies zijn vanuit de directie om aan één of ander onderwerp geen prioriteit te geven.

    Halverwege het jaar her-evalueren we de budgetten: centra die dan nog niets gerealiseerd hebben verliezen dan budget aan centra die al ver staan in de uitvoering van hun opleidingsplan. Zorg er dus altijd voor dat er bestelbonnen opgemaakt zijn zodat je budget up to date is in de boekhoudsoftware.

    3. Opleidingsverlof

    Naast het aanbod dat Fedasil voor zijn medewerkers heeft, kan een medewerker ook zelf met opleidingsbehoeften komen en vragen om dienstvrijstelling te krijgen voor de uren van de opleiding.  Hiervoor zijn er een aantal regels die je terugvindt op I-net:

    https://intranet.fedasil.be/nl/personeel/opleidingen/opleidingsverlof


    4. BOSA

    Een laatste manier waarop een medewerker opleiding kan volgen is het aanbod van de FOD BOSA. BOSA is gesitueerd tegenover het Noordstation in  Brussel en dus met de trein makkelijk bereikbaar.

    Ze beschikken over een heel ruime catalogus van opleidingen waaraan elke federale ambtenaar zonder kosten voor hem en tijdens zijn diensturen kan deelnemen, zolang zijn diensthoofd hiermee akkoord is.

    Om dit te doen geldt er tijdelijk een nieuwe procedure: medewerkers kunnen sinds de herfst van 2024 niet meer rechtstreeks inschrijven op een opleiding van BOSA, maar moeten een aanvraag indienen bij O&S die de inschrijving in hun naam doen.  Je vindt het  aanvraagformulier hiervoor in de laatste sectie van deze E-learning (Bybliotheek).

    Geïnteresseerd om eens een kijkje te nemen in de BOSA catalogus? Je vindt hem via deze link:

    https://bosa.belgium.be/nl/trainings

    5. Coaching

    Een specifiek aanbod is het coachingsaanbod.  Elke medewerker van Fedasil kan een aanvraag indienen om gecoacht te worden. Twee coachings zijn mogelijk:

    • - loopbaancoaching
    • - individuele coaching (over pwerk-gerelateerde moeilijkheden)

    Je vindt meer info op Fedasil Academy. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar training@fedasil.be. Zodra we het mailtje ontvangen, nemen wij contact op met de kandidaat voor een korte intake. Tijdens deze intake kijken we of ons aanbod voldoende is afgestemd op de vraag van de kandidaat. Als dat zo is, koppelen we hem/haar aan een interne coach of een externe coach van de federale netwerken Talent+ of Lumen.